Backstage met… Peter Both

De levendige projectleider van New Metropolis draait zijn hand niet om voor een nieuwe uitdaging.
Reageer

Donderdag 19 april heeft Pakhuis de Zwijger de deuren van haar dependance geopend in Nieuw-West: New Metropolis.


Peter Both blogde als Nieuw-Westerling over de dorpse trekken van Amsterdam en werkt graag met actieve burgers samen. Hij draait zijn hand niet om voor een nieuwe uitdaging én heeft een dosis humor. Hoe is deze vrolijke programmamaker terecht gekomen bij Pakhuis de Zwijger? En hoe pakt hij als levendige projectleider de start van New Metropolis aan?

Hoe ben je terecht gekomen bij Pakhuis de Zwijger?
“Na mijn studie ben ik een blog begonnen over de stad, samen met Anneleen van der Kolk – die hier nu ook bij Pakhuis de Zwijger werkt. Anneleen en ik komen allebei niet uit de stad en het uitgangspunt van het blog was dan ook wij de dorpse trekken, of de hang daar naar, terug zagen in de stad, in community-building bijvoorbeeld. Op dat moment begon Pakhuis de Zwijger zich ook meer te richten op de stedelijke ontwikkeling en bezocht ik veel programma’s van Jan Heijns en Charlot Schans. Toen er een stageplek vrijkwam heb ik meteen gesolliciteerd en nu ben ik hier nog steeds met veel plezier aan het werk. New Metropolis is vorige week geopend, maar het idee broedde al langer bij directeur Egbert Fransen. Dat ging goed samen met mijn netwerk; ik woonde al een aantal jaren in Nieuw-West en ik organiseerde ook kleine buurtevenementen, dus ik had daar al een netwerk”.

Hoe draagt jouw werk bij aan maatschappelijke ontwikkeling?
“Omdat ik nu heel lokaal bezig ben in Nieuw-West probeer ik te zoeken naar partijen die bezig zijn met maatschappelijke ontwikkelingen en daar mee samen te werken. Zoals een burgerinitiatief of een school. Tijdens mijn vorige project ‘Amsterdammers, Maak Je Stad’ waar ik aan meewerkte, kwam ik dat ook tegen; burgerinitiatieven die met vragen zitten en die je verder kunt helpen. New Metropolis wordt een plek waar ideeën geboren kunnen worden en die via ons netwerk weer verder kunnen komen. Het goeie is dat we dus niet met een agenda komen; we willen de tijd nemen om te luisteren, met mensen te praten en kijken waar ze tegenaan lopen. Mensen denken weleens dat Pakhuis de Zwijger een soort machine is waar we al die programma’s maken. Maar we maken natuurlijk nooit iets zélf, we maken dingen met partijen die graag iets willen vertellen en wij bieden een platform”.

Wat is het meest opmerkelijke dat er is gebeurd?
“Tijdens de stadexpedities van Nieuw Nederland was er een stel dat vaak aanwezig was; Jos en Tineke. Zij reden met hun hippie bus naar verschillende steden. Op een van die bijeenkomsten kregen alle deelnemers een button en Jos spelde die op zijn lange tijgerprint jas. Later hoorde ik van een collega dat ze Jos ergens van herkende. Wat bleek? Jos is te zien in de clip Drank en Drugs van Lil Kleine, met die jas én die button, op een wipkip. In 2016 hadden we FabCity op de kop van Java, over de stad van de toekomst. En wie kwam daar aan rijden in zijn hippie bus? Jawel hoor; Jos. Hij zei graag te willen wonen in ‘de stad van de toekomst’ en heeft dan ook een maand lang op het terrein doorgebracht”.

Wat wil je nog bereiken bij Pakhuis de Zwijger?
“Ik hoop natuurlijk dat New Metropolis een plek wordt waar hele toffe dingen gebeuren, dat er projecten ontstaan die Nieuw-West interessant maken voor iedereen. Ik wil van New Metropolis een bruisende plek maken”.