Backstage met… Huismeester Chris Balke

Wie is deze opgewekte man met knalrode paardenstaart?
Reageer

Ontmoet Chris Balke, de huismeester van Pakhuis de Zwijger én de populairste man van het pand. Iedereen kent Chris als benaderbare allrounder die voor iedereen problemen oplost. Wie is deze opgewekte man met knalrode paardenstaart?

Hoe ben je terecht gekomen bij Pakhuis de Zwijger?
“De grap is dat ik eigenlijk gestopt was met mijn werk. Ik werkte wel tachtig uur per week en had er geen zin meer in. Ik rommelde en kluste hier en daar wat bij, tot mijn ex een keer voor haar werk in aanraking kwam met Pakhuis de Zwijger. Ze vertelde me dat het een leuke, nieuwe locatie was en onafhankelijk met eigen directie en beheer: een beetje non-conformistisch. Ze zochten nog een huismeester en zo kwam ik hier terecht. Het is de eerste keer dat ik een negen-tot-vijf-baan heb en in het weekend vrij ben.”

Hoe draag jij bij aan maatschappelijke ontwikkeling?
“Ik ben Amsterdammer en trots op mijn stad. Ik ben altijd maatschappelijk betrokken geweest. Ik organiseerde feesten voor de – wat ze nu – ‘queer-community’ noemen en was in mijn wijk ook actief. Nu ben ik wat minder activistisch, maar faciliteer ik het praktische waarin het inhoudelijke zich afspeelt. Ik zorg dat alles hier draait, zodat alles hier zich kan afspelen.”

Wat is het meest opmerkelijke dat er is gebeurd?
“Op een dag benaderde mensen mij die filmopnames op ons dak wilden maken. Langer dan een maand heb ik ze iedere dag aan de telefoon gehad. Over ieder detail moest er een telefoontje worden gepleegd. Allemaal moeilijk moeilijk… Tot de dag was aangebroken dat ze zouden filmen. ‘We staan beneden,’ zeiden ze aan de telefoon, maar er was geen spoor van hen te bekennen. ‘Ja, we staan bij de fontein,’ zeiden ze, en ik: ‘Bij de fontein? Er is hier helemaal geen fontein.’ Om een lang verhaal kort te maken: na alle uren aan overleg en voorbereiding, stonden ze bij een pakhuis in Rotterdam!”

Van welke collega heb je veel geleerd?
“Ik werk samen met allerlei onderhoudsbedrijven: de brandweer, elektriciëns en noem maar op. In samenwerking met hen probeer ik mee te gaan met de ontwikkelingen en zo leer ik gedurende de rit bij. De LED verlichting begint nu bijvoorbeeld op te komen en dan ben ik dat weer aan het ombouwen. De eisen veranderen steeds net zoals het materiaal dat verandert. Ik leer dus vooral gaandeweg op allerlei gebieden van al die verschillende contacten.”

Wat wil je nog bereiken?
“Met name op het gebied van energie verandert er veel. Ik zal mij hier weer geheel op moeten storten om erin mee te gaan en bijtijds te blijven. We zijn nooit uitontwikkeld. Laat maar komen die nieuwe ontwikkelingen!”