Backstage met… Dymphie Braun

Een bom aan energie en enthousiasme
Reageer

Een fanaticus met zoveel enthousiasme en energie dat je haast niet om haar heen kan. Ze vervult al vijf jaar haar functie als programmamaker creatieve industrie. Dit doet ze met volle overgave en zoveel plezier dat ze zich soms afvraagt: “Wat kan ik nog doen na Pakhuis?”, maar nu eerst over haar tijd bij Pakhuis de Zwijger!

Hoe ben je terecht gekomen bij Pakhuis de Zwijger?
“Vijf jaar geleden was ik bezig met het opzetten van een eigen bedrijf en zocht ik een tijdelijke functie om de zomer door te komen. Pakhuis de Zwijger zocht toen een tijdelijke office manager. Een van de eerste vragen die oprichter en directeur Egbert Fransen mij stelde was of ik me wel aan die opdracht kon houden – ik ging nogal enthousiast los op de inhoudelijke thema’s die Pakhuis programmeert. Tijdens mijn eerdere werk als insights researcher kwam ik vaak bij Pakhuis over de vloer. Tegen het eind van mijn tijdelijke baan ging een van de programmamakers Creatieve Industrie weg. Alles wat ik ooit hiervoor heb gedaan komt hier bij elkaar. De directie bleek dat ook te zien; ik heb niet hoeven solliciteren op die baan.”

Hoe draagt jouw werk bij aan maatschappelijke ontwikkeling?
Vanuit creatieve disciplines kunnen maatschappelijke issues geadresseerd worden die iemands blik hierop kan verbreden. Er zijn veel mensen die bijvoorbeeld niet zo snel naar een evenement over klimaatverandering zouden gaan, maar wel als er een fotograaf als Kadir van Lohuizen op het podium staat die dit creatief in kaart kan brengen. Dat is de kracht van de creatieve industrie.”

Wat is je het meest bijgebleven?
Het opzetten van de Local Goods Market! We hadden hier al een tijd programmering in huis waarbij we lokale makers bij elkaar brachten om elkaar te inspireren. Op een gegeven moment benaderde André van Stigt – de architect van zowel de herontwikkeling van De Hallen als van Pakhuis de Zwijger meer dan een decennium geleden – ons, die zich afvroeg of we in De Hallen geen programma zouden willen doen om al wat reuring te creëren. We dachten aan het netwerk van lokale makers dat we hadden opgebouwd en besloten een tweedaagse markt te organiseren. We hebben meteen een evenementenvergunning aangevraagd voor drie edities en alle lokale makers mochten er toen zonder extra kosten hun producten verkopen. Met een heel klein team vormden we het aanspreekpunt, niet wetende dat er dat weekend 10.000 bezoekers onderweg waren! We hebben tientallen collega’s die zaterdagochtend uit hun bedden gebeld om te komen helpen. De positieve energie en sfeer die er toen was ga ik nooit meer vergeten.”

Van wie of wat leer je veel bij?
“Iedereen die hier werkt is op zijn eigen manier actief en betrokken bij de thema’s die we in Pakhuis de Zwijger adresseren – of je nou werkt in de keuken, bij de techniek of als programmamaker. Collega Matthijs werkt hier freelance achter de schermen, maar is ook filmmaker. Hij maakt een film over the future of food. We hebben hem hierom ook wel eens betrokken bij de programmering. Van collega’s en partners tot aan sprekers en de bezoekers, iedereen die je tegen komt, zowel in Pakhuis als daarbuiten, kan je op nieuwe ideeën brengen en verder helpen op de onderwerpen waarvoor je programmeert.