Amsterdammers, Maak je Stad! Update

Het versterkings- en versnellingstraject is met twee sessies over impact en hosselen van start gegaan.
Reageer

Amsterdam heeft de iCapital award als meest innovatieve stad van Europa gewonnen. En de prijs? Die is voor alle Amsterdammers! Daarom is het ondersteuningstraject Amsterdammers, Maak je stad! opgezet, bedoeld om initiatieven in de stad te versterken. Meer dan 450 projecten hebben zich aangemeld waarvan er 37 zijn uitgekozen, verdeeld over de thema’s ‘Gezonde Stad’ en ‘Talentvolle Stad’. De initiatieven worden door middel van maandelijkse workshops geholpen bij hun ontwikkelproces. Het ondersteuningstraject loopt sinds september, inmiddels zitten de eerste twee workshops, over impact en hosselen, er al op.

Impact maken en meten

Lab111 vormde het decor voor de allereerste themasessie, op 14 september. De initiatieven hebben hun impact Avance Impact gemeten en in kaart gebracht. En dat bleek nog niet eens zo makkelijk, want wat is impact eigenlijk precies? En waarom zou je impact meten?

© Peter Both

21st Century Skill: hosselen

Om de impact die je wil maken te realiseren heb je mensen nodig, maar hoe overtuig je ze? Op 19 oktober leerden de initiatieven onder leiding van speechcoach Jorit Nuijens de fijne kneepjes van het hosselen in Mike’s BadhuisTheater. Onder ‘hosselen’ verstaan we: iets voor elkaar krijgen of regelen op een creatieve manier, door zowel formele als informele paden te begaan. Ervaren hosselaars uit verschillende sectoren deelden hun tips & tricks, onder andere; Femke Haccou (CTO Gemeente Amsterdam), Ruud Koornstra (Energiecommissaris) en Lars Boering (World Press Photo). Daarna brachten de initiatieven hun eigen netwerk in kaart en werden de tips in praktijk gebracht door middel van rollenspellen. Uiteindelijk werd er op de borrel na de workshop nog even flink doorgehosseld en zijn er heel wat lijntjes uitgelegd.

© Eveline Koppejan

Maak je Stad Academie

Om ook voor de overige 450 Amsterdamse stadsmakers iets te betekenen en hun enthousiasme vast te houden is de Maak je Stad Academie opgezet. De eerste bijeenkomst was op 13 juli, waarbij de stadsmakers portfoliogesprekken konden voeren met professionals. Houd onze agenda in de gaten voor meer edities!