Amsterdam zoekt nieuwe Fietsburgemeester

Word jij het nieuwe gezicht van de fietscultuur in de stad?
Reageer

Die ene vriend met een obsessie voor fixies, de voorzitter van je wielrenclub, je zus die je met geen mogelijkheid de tram in krijgt (want fietsen is sneller). Cyclespace is op zoek naar een geschikte kandidaat die de titel ‘Fietsburgemeester van Amsterdam’ met verve kan dragen! Wie draag jij aan?

De zoektocht naar een nieuwe Fietsburgemeester is gisteren van start gegaan. Deze speciale burgemeester zal het gezicht zijn van de fietscultuur in de stad en vormt de schakel tussen de gemeente, stadsbewoners en stakeholders. Daarnaast zal de Fietsburgemeester deel uitmaken van een wereldwijd netwerk van Fietsburgemeesters in steden als Rio de Janeiro en Sydney.

Het initiatief, opgezet door Cyclespace, probeert wereldwijd het gebruik van fietsen in steden te stimuleren. Op deze manier willen ze de voordelen voor economie, gezondheid en milieu van het gebruik van fietsen laten zien. Door op stadsbasis samen te gaan werken wordt er naar de plaatselijke behoeftes en de wensen van belanghebbende partijen van de stad gehandeld, met aandacht voor de lokale (fiets)cultuur.

Het programma heeft internationaal veel belangstelling gekregen, zo schrijft de eerste Fietsburgemeester Anna: Nooit had ik verwacht vanuit zoveel hoeken benaderd te worden. Ik ben vaak geïnterviewd en er is veel positieve aandacht geweest voor het Bicycle Mayor Program. The Guardian, CityLab, NOS, de BBC en het AD zijn voorbeelden van media die hebben geschreven over het Fietsburgemeesterschap.” Anna heeft het programma zowel lokaal als internationaal op de kaart gezet en organiseerde samen met Cyclespace de eerste Global Bicycle Mayor Summit in Pakhuis de Zwijger. 

Nu is het tijd voor een waardige opvolger. Heb jij ideeën over hoe je het fietsen in Amsterdam kunt verbeteren? Meld je dan voor 4 oktober aan als nieuwe Fietsburgemeester van Amsterdam!