Amnesty Schrijfmarathon

Schrijf brieven voor mensen die onrecht is aangedaan. Van 20 november t/m 10 december bij ons in het café.
Reageer

Na de zeer succesvolle Schrijfmarathon van afgelopen jaar schrijft Nederland opnieuw massaal brieven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Ook in Pakhuis de Zwijger kan er van 20 november t/m 10 december geschreven worden. In ons café kun je op doordeweekse dagen van 8.30 uur tot 23.00 uur aanschuiven om jouw steun te betuigen aan onterecht vastzittende activisten.

Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Deze activisten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zelfs de voorzitter en de directeur van Amnesty Turkije zitten in de gevangenis.

Wat is de schrijfmarathon?

Tijdens de Schrijfmarathon worden er honderden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. Ook kun je als brievenschrijver de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten sturen, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.

Brieven schrijven werkt

Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. In de woorden van Máxima Acuña uit Peru:

Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld.

Vorig jaar schreven we voor Máxima, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.

Dit jaar schrijven we voor tien pioniers op het gebied van meningsuiting en mensenrechten in hun land. Schrijf je mee?