A. deelt haar verhaal over stigma en eenzaamheid

Ontmoet A. tijdens de Week tegen Eenzaamheid en leer over stigma en zelfstigma als voedingsbodem voor eenzaamheid.
Reageer

Bijna de helft van de Amsterdammers voelt zich, in meer of mindere mate, alleen. Maar toch hoor je hier niemand over praten. Hoe doorbreken we het taboe op eenzaamheid? Tijdens de Week tegen Eenzaamheid delen we persoonlijke verhalen en ervaringen. Op 25 september trappen we af met een openingsprogramma, met o.a. een lezing van schrijver Kader Abdolah, een Amsterdamse Bubble Challenge onder leiding van Tabo Goudswaard, documentaires en ontmoetingstafels. Ga in gesprek over eenzaamheid met ervaringsdeskundigen en leer van hun verhalen.

A. heeft zich haar hele leven behoorlijk eenzaam gevoeld. Al van kinds af aan voelde zij zich een buitenbeentje en afgescheiden van de anderen. Achteraf, zegt zij, komt dit onder andere omdat zij tot verschillende ‘minderheidsgroepen’ behoort: A. is vrouw, lesbisch, psychisch kwetsbaar, weduwe en heeft dyscalculie en dyslexie.

Stigma en zelfstigma waren de grootste redenen voor mijn eenzaamheid.

Als kind werd A. al gestigmatiseerd vanuit haar omgeving vanwege het hebben van dyscalculie en dyslexie. Dit leidde tot het ontwikkelen van een laag zelfbeeld. Toen ze op haar vijftiende uit de kast kwam nam zelftwijfel de overhand. A. had moeite met zelfacceptatie door het zelfstigma dat haar belemmerde: ze was immers gesocialiseerd als hetero. Dit veranderde echter toen zij haar eerste psychose had; dit was een bijzondere ervaring en er veranderde iets in haar leven.

A. is trots op haar kwetsbaarheid als kracht, maar ziet het voornamelijk als haar opdracht om lotgenoten te helpen. Haar missie is dan ook om haar verhaal met anderen te delen in de hoop dat deze antistigmatiserend zal kunnen werken.

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid neemt A. op 25 september plaats aan één van de ontmoetingstafels om haar ervaringen te delen en anderen ermee te inspireren. Ben jij benieuwd naar haar verhaal? Kom langs op 25 september en ga het gesprek met haar aan!