7 cadeaus voor de 750ste verjaardag van Amsterdam

Dit zijn de ideeën die het afgelopen jaar door de Club van 750 zijn besproken.
Reageer

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. En we kunnen het niet te vaak zeggen; zo’n verjaardag vraagt om initiatief! Vorig jaar ontstond zo de Club van 750, een initiatief vanuit Zef Hemel, Ila Kasem, Paul Scheffer en Egbert Fransen om samen met Amsterdammers de 750ste verjaardag van de stad een warm hart toe te dragen. Inmiddels bestaat de club al uit 170 leden, die afgelopen jaar in verschillende co-creatie sessies mee hebben gedacht over verschillende ideeën voor Amsterdam 2025.

De eerste co-creatiesessie leidde de aandacht af van de binnenstad en keerde Amsterdam binnenstebuiten. Deze vier initiatieven vormen de concrete output van een intensieve brainstormsessie.

1. Feest op de ring A10

Duncan Stutterheim (oprichter ID&T) kwam met het wilde idee om een feest op de Ring A10 te organiseren. Hij presenteerde dit project tijdens de 741ste verjaardag van Amsterdam afgelopen oktober. Wat voor karakter krijgt dat feest? Hoe lang vindt het plaats? En wat gebeurt er? De leden leverden inspiratie en kwamen met voorbeelden (de Love Parade in Berlijn, de Rollende Keukens, Art Basel Miami) en ideeën voor een groot diner voor alle Amsterdammers, het afwaarderen van de ring en grootse sportevementen.

© Anke Teunissen

2. Migratiemuseum

Het plan voor een migratiemuseum zoemt al enkele jaren rond als één van dé ideeën voor de viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Met onder meer Judikje Kiers (directeur Amsterdam Museum) bespraken de leden van de Club van 750 verschillende ideeën voor dit museum, geïnspireerd op o.a. de Red Star Line in Antwerpen en The Migration Museum in London. Ook andere concepten die de verbinding tussen verschillende delen in de stad opzoeken kwamen aan bod, voortbordurend op de pitch van Jasper Visser tijdens de vorige viering van de verjaardag van Amsterdam.

3. Water Republic

2025 wordt het jaar van het water als het aan Water Republic ligt. “De metropool als proeftuin voor innovatie op het gebied van water.” Samen met een betrokken watercommunity wordt er gewerkt naar 2025, het jaar waarin niet alleen de stad een mijlpaal viert, maar ook Sail zijn tiende editie beleeft. Ook helpen bouwen aan de Amsterdamse waterstaat? Waterliefhebbers zijn welkom!

4. Amsterdam Biënnale

Hedwig Fijen (directeur van Manifesta) presenteerde het idee voor een Amsterdam Biënnale rondom het IJ. Een exclusieve biënnale die kunst, architectuur, participatie, samenleving, water, stedenbouw en interieur combineert in de geest van de Biënnale van Venetië.

Naast deze vier projecten werden tijdens de tweede co-creatiesessie drie groene cadeaus voor de stad gepitcht.

5. Grachten van Smaragd

Rian Verpalen bedacht het idee om de jarige stad te behangen met een schitterend groen sieraad door alle 2.500 woonboten in Amsterdam te voorzien van een groen dak: “De Grachten van Smaragd”. Onlangs kregen tien woonboten subsidie voor groene daken, waarmee het project gekickstart wordt.

6. Amstel-IJpark

Amstel-IJpark is een initiatief dat vanuit de bewonersgroep Valkenburgerstraat is ontstaan. Zij zagen in de verjaardag van Amsterdam een kans om één van de meest smerige straten (niet alleen van Amsterdam, maar van heel Nederland) te vergroenen. Hun idee? Een ‘LINTPARK’ met een grootstedelijke functie, wat zorgt voor meer groen in een buurt die nu overwegend uit beton en verkeer bestaat. Het is een verbinding tussen de Amstel en ’t IJ, de twee belangrijkste Amsterdamse waterwegen, en het vormt een nieuwe, aangename entree tot de stad. Het LINTPARK rijgt buurten, groenplekken, monumenten, scholen, instituties aan elkaar.

7. Stadspark Landtong Nieuwe Meer

Een blik in de toekomst: “Het is 2026, en Amsterdam heeft in de afgelopen 10 jaar 100.000 nieuwe inwoners mogen begroeten. De metropoolregio kreeg er een half miljoen inwoners bij en de rek is er nog lang niet uit. Aan de voormalige stadsrand, in het oog van de orkaan, ligt het stadspark Kop Landtong Nieuwe Meer. Deze kuststrook van de vroegere Haarlemmermeer is een open source, een werkplaats voor de culturele ondernemer. Er valt van alles te beleven: Land Art, natuurconcerten, een varend bos, een klankfietspad, openluchtevenementen en experimenten. De ring van het Stadspark om de Nieuwe Meer sluit zich op de Landtong met de zelfvarende Bospont naar het Amsterdamse Bos. Er heeft zich een ‘wereldplek’ ontwikkeld waar tot ver over onze grenzen over gesproken wordt.” Dat is onder meer het idee van Jeroen Saris.


Op 27 oktober bespreken we tijdens een programma ter ere van de 742ste verjaardag van Amsterdam nog meer ideeën voor de feestelijke viering in 2025.

Heb jij ook een goed idee voor de 750ste verjaardag van Amsterdam? En wil je dat graag met de leden van de Club van 750 bespreken? Word dan lid van de Club van 750 en stuur je idee dan naar amsterdam750@dezwijger.nl.