De Zwijger spreekt met WeMakeThe.City

Maxi Meissner over de compacte stad, kunst & cultuur en Jan Hoek
Reageer

Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018 staat geblokt in onze agenda’s: WeMakeThe.City, het festival dat de stad beter maakt. Vijf dagen lang pakken we, met publiek én experts, urgente uitdagingen voor het dagelijks leven in de stedelijke omgeving aan. Op tientallen locaties, verspreid over de stad Amsterdam én de regio. Voor Amsterdam, de Metropoolregio Amsterdam, Europese steden en de rest van de wereld. De Zwijger sprak met de campagnemanager van het festival: Maxi Meissner over de compacte stad, kunst & cultuur en Jan Hoek. 

Wat is volgens jou de kracht van Amsterdam?
“Ik kom uit Duitsland en ben in de buurt van Berlijn opgegroeid. Berlijn is in vergelijking met Amsterdam een veel grotere stad. Het is een stad die in tweeën gedeeld was en in die zin is het een stad met veel geschiedenis, een zware geschiedenis, die veel invloed heeft op hoe de stad vandaag is. Wat ik aan Amsterdam heel fijn vindt is dat het voor mij heel erg compact aanvoelt. Op een kleine oppervlakte is er heel veel te doen. Dat komt natuurlijk door de toeristen en omdat het een studentenstad is. Juist gezien de hoeveelheid mensen die er wonen is het aanbod erg groot en ik vind dat dit de stad spannend maakt, ondanks haar kleine formaat.”

Op wat voor manieren draagt jou rol bij aan de toekomst van Amsterdam?
“Ik ben sinds drie jaar freelance en ik richt mij op culturele internationale evenementen. Dit doe ik omdat ik cultuur heel belangrijk vind. Mijn doel is om culturele evenementen onder de aandacht te brengen en om mensen enthousiast te maken over kunst & cultuur in de breedste zin van het woord. Daarnaast is het voor mij belangrijk om initiatieven te ondersteunen die niet commercieel zijn ingestoken en kunstenaars te promoten die dat soms nogal moeilijk vinden. Kortom ik help Amsterdam om kunst & cultuur toegankelijker en begrijpbaar te maken. Ik wil mensen over de drempel helpen om toch naar een tentoonstelling te komen kijken.Kunst waar mensen in de eerste instantie niks mee kunnen omdat ze het niet snappen of denken dat ze er niks mee kunnen.”

Wat willen jullie bereiken met het WeMakeThe.City Festival?
“Ik vind het tof dat het WeMakeThe.City Festival heel breed is waardoor veel initiatieven zich kunnen aansluiten en er voor iedereen eigenlijk iets te doen is. Wat ik het tofste vind is dat de mensen die in Amsterdam wonen ook betrokken raken bij de stad en haar ontwikkelingen. Dit kunnen ontwikkelingen zijn binnen het stadsdeel maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan dat kleine initiatiefje bij jou om de hoek. Ik denk dat die verbinding vaak toch mist en ik merk het soms ook aan mezelf. Ik kom bijvoorbeeld bijna nooit meer in het centrum vanwege de drukte en er zijn bepaalde delen van de stad die ik nog nooit heb gezien. Het is eigenlijk heel erg leuk om juist tussen deze gebieden een verbinding te maken waardoor mensen connected zijn en de stad dus ook connected is.”

Welk ander initiatief op het WeMakeThe.City Festival inspireert jou?
“We Make M-ode is een programma onderdeel dat mij heel erg aanspreekt. Daarnaast vind ik de tentoonstelling van Jan Hoek ook heel interessant. Jan Hoek is een zeer getalenteerde fotograaf die hele interessante projecten doet. Dat is een van m’n favorieten. Tot slot spreekt de tuinen van west mij ook heel erg aan vanwege het feit dat ze de natuur naar de stad brengen.”

WeMakeThe.City
Woensdag 20 t/m zondag 24 juni 2018
Metropoolregio Amsterdam
Hier vind je meer info!