Winnaar decorpitch VPRO Zomergasten bekend

Neal Groot en Koen Steger winnen de decorpitch voor het nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten.
Reageer

Donderdag 30 maart pitchten vijf finalisten hun decor-ideeën in een live show van VPRO. Met het ontwerp ‘De Camper’ winnen Neal Groot en Koen Steger uit 105 inzendingen de decorpitch van het tv-programma VPRO Zomergasten. VPRO schreef in februari een pitch uit waarin creatieve geesten werd gevraagd mee te denken over een ander decor. 

‘De Camper’ is geïnspireerd op de zoutvlaktes van Bolivia, waar een regenbui voor een dun laagje water zorgt waardoor de zoutvlakte in één grote weerspiegeling verandert. Het nieuwe decor van Zomergasten bestaat uit verschillende projectieschermen, een weerspiegelende ondergrond en onderdelen van campers. Samen dobberen de presentator en de gast vredig rond bovenop het dak van een camper. De camper en omgeving vormen een iconisch, surrealistisch maar vooral speels beeld, wat een open en diepzinnig gesprek stimuleert.

Ons decor-idee komt vanuit een gevoel. We willen een omgeving van rust en ontspannenheid creëren voor de gast en de presentator.

Koen Steger (scenografie) en Neal Groot (design & technologie) zijn alumni van de Academie voor Theater en Dans, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Neal is creatief technisch producent voor diverse theatergezelschappen. Zo werkte hij verschillende decorontwerpen uit voor theater op locatie, performing arts installaties en theatertours. Koen is scenograaf en ontwerpt theaterdecors, festivaldecors en lichtinstallaties. Hij laat zich inspireren door het onderbewustzijn.

© Sjoerd Albers

© Sjoerd Albers

De jury bestond uit VPRO-directeur Lennart van der Meulen, kunsthistoricus Wim Pijbes, Maaike Engels en Thomas Bouvy van Urbi et Orbi, regisseur Edith Ruyg en eindredacteur Jurgen van Uden. Jurgen van Uden sprak van “een spannende avond met vijf verrassende decorideeën die totaal verschillend waren.” De jury koos unaniem voor het avontuurlijke ontwerp van Koen Steger en Neal Groot. “Een sterk en dwars beeld dat past bij de VPRO. De ontwerpers gebruiken de Hollandse truttigheid van de camping in hun voordeel. Hun decor past bij een lange zomeravond en nodigt uit tot intieme gesprekken en bijzondere ontboezemingen.”

Samen met VPRO Zomergasten en VJ collectief Urbi et Orbi gaan Koen en Neal het decor doorontwikkelen. Vanaf 23 juli is het decor in een nieuw seizoen Zomergasten te zien.