Pakhuis serveert: de Koeien van Jelle

"Als je vlees eet, eet dan goed vlees". Dit is het verhaal achter de Koeien van Jelle.
Reageer

Ergens in de weilanden van het Twentse Twekkelo grazen de Koeien van Jelle. Het zijn Lakenvelders die worden gehouden voor kleinschalige, duurzame vleesproductie en tussen hun vierde en zesde jaar bij de broers Heinen geslacht worden. Na een vrij en gezond leven komt het vlees het Pakhuis binnen, waar ze als hamburgers verkocht worden. Het vlees is fijn van structuur, met veel smaak en een fijne doordring van gelijkmatig verdeeld vet. Je proeft dat de natuur zijn gang heeft kunnen gaan!

Het begon allemaal met een droom: als kleine jongen was Jelle Hidma dag en nacht bij zijn buurman op de boerderij aan het werk. Hij ging naar de middelbare landbouwschool en niets leek vanzelfsprekender dan dat hij boer zou worden. Maar dit liep uiteindelijk allemaal een beetje anders, want Jelle was tot 2014 werkzaam in Hilversum als cameraman voor de Nederlandse omroepen. Met veel passie voor het camerawerk besloot hij na 30 jaar dat het tijd was om eindelijk gehoor te geven aan zijn jongensdroom. In dat jaar verhuist hij naar Twente en met behulp van crowdfunders koopt Jelle zijn eerste tien Lakenvelders.

Ik wil graag laten zien dat je tegenwoordig nog best op een andere manier kan boeren. Ik kan in mijn eentje de wereld niet veranderen, maar ik kan de mensen wel laten zien wat er voor nodig is om goed vlees op hun bord te krijgen.

Tegenwoordig grazen er bij Jelle 23 Lakenvelders in de wei en zijn er 9 kalfjes op komst. Zijn ambitie is om uiteindelijk 50 koeien te houden. Deze zullen dan mogelijk ook op andere (natuur)gronden gaan grazen buiten Twekkelo. Door te werken met mobiele schuilstallen houden ze het bedrijf flexibel en mobiel.

De Lakenvelders

Jelle heeft destijds bewust gekozen voor Lakenvelderrunderen, een oudhollandse dubbeldoel-koe, om de biodiversiteit in stand te houden. Dit ras is niet te groot en niet te zwaar en met een degelijke grasmat kunnen ze het jaar rond buiten blijven. In de jaren ’70 stond het Lakenvelderras op het punt van uitsterven door onder andere de schaalvergroting van de landbouw die na de oorlog inzette. Er waren toen nog maar tweehonderd Lakenvelders in Nederland. Door boeren zoals Jelle zijn er inmiddels weer zo’n 3500 Lakenvelders te vinden door het hele land. Door de runderen daadwerkelijk te gebruiken als vleeskoeien houdt je het ras in stand. Ook is de lakenvelder één van de weinige koeienrassen die bij de slowfoodbeweging hoort.

Duurzaam eten

Duurzaamheid staat bij ons voorop, en bij de Koeien van Jelle gelukkig ook. Daarom grazen de koeien zoveel mogelijk in kruidenrijke (natuur)weides die waar mogelijk zijn ingezaaid met mengsels bestaande uit diverse grassen, klavers en kruiden. Deze weides zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn bovenal rijk aan vitamines, mineralen en hebben een hoog eiwitgehalte. Hierdoor hoeven de koeien niet bijgevoerd te worden met supplementen, krachtvoer en soja en wordt hun natuurlijke smaak ook echt behouden. De klanten komen het vlees na de slacht vaak zelf ophalen bij Jelle. Dan nemen ze gelijk een kijkje bij de kudde en zien ze hoe er “geboerd” wordt.

De Koeien van Jelle zijn 365 dagen per jaar buiten. In de winter worden ze bijgevoerd met hooi uit natuurgebieden en hebben ze de mogelijkheid de schuilstal in te gaan. Bij hele koude dagen gaan ze wel eens naar binnen, maar ze verkiezen toch meestal de weide boven de stal. Hun dikke wintervacht zorgt in die maanden voor een lekkere warme jas. In de zomer vinden ze hun verkoeling in de schaduw van de boswal. In alle weides kunnen de koeien zelf gezond water oppompen uit de natuurlijke bronnen.

Onzekerheid voor de Koeien van Jelle

Het starten van een bedrijfje is altijd een spannend proces, want je weet nooit hoe het uitpakt. Maar dit jaar kreeg Koeien van Jelle te horen dat per 1 januari 2018 ook vleesveehouders onder de fosfaatwetgeving gaan vallen. Doordat Nederland al een uitzondering krijgt voor het uitstoten van fosfaat is nu het fosfaatreductieplan opgesteld om overschotten aan mest tegen te gaan. Voor houders van vleesrunderen houdt dat in dat zij een boete krijgen voor de extra koeien die zij vanaf 2018 aanschaffen. Bijzondere koeienrassen dreigen hierdoor uit Nederland te verdwijnen.

Omdat wij startend zijn moeten we de kudde nog wat uitbreiden en dat wordt ons nu onmogelijk gemaakt. Dit beleid is vooral bedoeld voor de grote intensieve melkveehouderij en zal er toe leiden dat de koe niet meer als koe gezien wordt maar als productie-eenheid.

Koeien van Jelle voert samen met heel wat andere betrokkenen actie tegen de wet, maar de Fosfaatwet die per 1 jan 2018 in werking zal treden blijft vooralsnog ongewijzigd. Op 16 mei 2017 wordt er in de eerste kamer gestemd over deze Meststoffenwet.

Van bord tot bord

Creatie en innovatie vind je in heel Pakhuis de Zwijger terug. Niet alleen in onze programma’s, maar ook in onze keuken. Daar hangt een groot bord waar we met het hele keukenteam inspiratie op verzamelen. In de blogserie ‘van bord tot bord’ geven we je een kijkje in onze keuken. We beschrijven de verhalen achter de gerechten en laten je kennismaken met bijzondere leveranciers, ingrediënten en producten.

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door: