Terugblikken met Mara

Waar kijken onze programmamakers met trots op terug? De hoogtepunten van Mara Verdaasdonk.
Reageer

Ook tijdens de zomerstop (tot 4 september) werken onze programmamakers door aan een nieuw seizoen vol inspirerende programma’s over onder andere inclusiviteit, mobiliteit en de toekomst van werk. Omdat de programmering een tijdje stil ligt, delen we in de tussentijd de beste gesprekken, opnames en dossiers uit ons archief. In deze editie de hoogtepunten van Mara Verdaasdonk, programmamaker sociale stad.

Wit Aan Zet

De documentaire Wit is ook een kleur van Sunny Bergman schudde Nederland weer wakker om niet om het bestaan van wit privilege te lopen. Dat bleek ook uit de vele reacties die zij kreeg van mensen met de vraag: ‘Wat kan ik doen?’. Samen met Sunny en Jerry Afriyie sloegen we de handen in een voor een eerste programma gericht op de bewustwording van het bestaan van wit privilege in Nederland en het verzamelen van concrete handreikingen die de ongelijkheid als gevolg van witte superioriteit doorbreken. Nu zijn we alweer drie bijeenkomsten verder, hebben we vele experts gehoord, ervaringen gedeeld en is een grote groep aan de slag met concrete acties om allereerst ons onderwijs inclusief te maken. Sluit jij na de zomer ook aan?

© Ptah Ankh Re Photography

Rethink Aleppo & Eat to Meet op 5 mei

Elk jaar vieren we vrijheid op 5 mei. Collega & projectleider van Rethink, Umayya Abu Hanna, vond het tijd om die vrijheid ook voor een grote groep nieuwkomers te vieren. En hoe? Door het stimuleren en uitwisselen van ideeën om na te denken over de toekomst van een door oorlog verwoeste stad: Aleppo. Een bijzonder programma met onder meer een lesje geschiedenis van Geert Mak én Syriërs uit Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Hongarije en Groot-Brittannië die ideeën over Aleppo uitwisselden met stadmakers uit Nederland. We sloten de dag af met een vrijheidsmaaltijdeditie van Eat to Meet die, voordat het eten op tafel stond al, uitliep op een dansfestijn aangevoerd door Orchestre Partout.

© Pakhuis de Zwijger

50 jaar witkar – Luud Schimmelpennink: grondlegger van sharing mobility Rebelse vernieuwer

Luud Schimmelpennink ontwierp in 1967 de witkar. Benieuwd wat dat wereldwijd voor impact heeft gehad? Eric Britton legt dit hier haarfijn uit via de skype. Oud provo Luud ontving op deze avond de Frans Banninck Cocq-penning uitgereikt door wethouder Pieter Litjens voor zijn inzet en disruptieve ideeën. 50 jaar na de wording van de Witte Fiets en de Witkar is de deeleconomie weer helemaal hot. De pitches van Cycle Space, Luud himself, Rein Jansma, en de ronde tafelgesprekken gaven ons een kijkje in de toekomst van sharing mobility.

© Pakhuis de Zwijger

De Vluchtroute – Van AZC naar een Baan

De afgelopen jaren heb ik veel nieuwkomers mogen ontmoeten, tijdens de Eat to Meet netwerkdiners, de programmering van de Vluchtroute en daar buiten. Zo kwam ik er achter dat het vinden van een baan tot grote frustraties leidt. Sommigen doen jarenlang alleen vrijwilligerswerk (zoals de actieve Moe vertelde), blijven lang in een uitkering of gaan overgekwalificeerd aan de slag als schoonmaker. Onderzoekers van de UvA ontrafelden de Nederlandse wet- en regelgeving rond arbeidsmarktintegratie. Dat resulteerde in een ophelderend programma met een kritische reflectie op die regelgeving door sprekers als Tamar de Waal, Godfried Engbersen en nieuwkomers.

Ook zeker de moeite om terug te kijken:

Het afgelopen voorjaar zijn we met twee nieuwe reeksen begonnen: Wij vs Zij? en Jong Amsterdam. En daarin hadden we enkele bijzondere gasten over de vloer:

Save these dates

  • Is ‘gewoon doen’ of gewòòn doen het credo voor de nieuwe generatie in de stad? Dat en meer ontdekken we met generatie Y in de week van 26 tot en met 29 september. Een week vol programmering, theater, workshops en storytelling door generatie Y voor de stad. Want hoe moet dat eigenlijk gewoon doen? En wat zijn de dilemma’s van generatie Y?
  • Een nieuwe ‘Wij vs Zij?’ over de kunst van het dialoog voeren na polariserende mediaberichtgeving die normaliter groepen juist tegenover elkaar zet.
  • Tot slot een oproep om elkaar te blijven ontmoeten, ideeën uit te wisselen en het netwerk te verbreden. Met die oproep wil ik jullie allen uitnodigen om in het najaar eens naar een Eat to Meet te komen, ons tweemaandelijks netwerkdiner voor nieuwkomers. Want alleen komen we minder ver.

Kijk nog meer teruglees verder en praat mee. Fijne zomer!