Terugblikken met Jan en Christel

Waar kijken onze programmamakers met trots op terug? De hoogtepunten van Jan Heijns en Christel van de Craats.
Reageer

Ook tijdens de zomerstop (vanaf 21 juli) werken onze programmamakers door aan een nieuw seizoen vol inspirerende programma’s over onder andere voedsel, energie, afval en water. Omdat de programmering een tijdje stil ligt, delen we in de tussentijd de beste gesprekken, opnames en dossiers uit ons archief. In deze editie de hoogtepunten van Jan Heijns en Christel van de Craats, programmamakers Duurzaamheid.

Op zoek naar een alternatief voor onze roofbouw maatschappij

TERUGKIJKEN – 1:57:41
Onze wereld is een gesloten systeem met een eindige voorraad grondstoffen. De balans op aarde staat steeds meer onder druk door een groeiende bevolking en veranderende behoeftes. De huidige economie verzorgt de relatie tussen mens en geld, niet die tussen mens en aarde. Helemaal aan het begin van 2017 presenteerden visionairen Thomas Rau (RAU & Turntoo) en Sabine Oberhuber (Turntoo) tijdens de 37ste aflevering van de Circulaire Stad een alternatief voor onze roofbouw maatschappij. Een wereld waarin de consument niet langer ‘eigenaar’, maar ‘gebruiker’ is, materialen rechten krijgen en afval verleden tijd is.

Nieuwe reeks: de Amsterdamse Haven

TERUGKIJKEN – Drieluik
De haven is voor veel Amsterdammers een blinde vlek, maar een essentieel gebied om serieus werk te maken van een duurzame stad. Al ons afval gaat er heen, onze elektriciteit wordt er opgewekt en hier vind je de ruimte voor windmolens en nieuwe circulaire industrie. Tijdens het drieluik ‘De Amsterdamse Haven’ ging het Havenbedrijf in gesprek over hoe zij kan aanhaken op de energietransitie en de circulaire economie. Na de zomer zetten we de discussie voort.

Trouw Duurzame 100

TERUGKIJKEN & VOOR IN JE AGENDA – 2:02:22 (Willem vanaf 9:28)
De aanvoerder van de Trouw Duurzame 100 lijst van 2016, ecoloog Willem Ferwerda, hield tijdens Natuur BV een bevlogen verhaal over hoe hij met zijn organisatie Commonland in onleefbaar geworden gebied werkt aan het herstel van natuur, bodem en de landbouw. Na de zomer, op de Dag van de Duurzaamheid, maken we de nieuwe lijst van de Trouw Duurzame 100 feestelijk bekend in Pakhuis de Zwijger. Noteer dinsdagavond 10 oktober vast in je agenda!

Voedsel uit de regio

TERUGKIJKEN & VOOR IN JE AGENDA
Aan het begin van dit jaar lanceerden we feestelijk het nieuwe platform ‘Van Amsterdamse Bodem’. Een samenwerking van allerlei (voedsel)partijen in de stad die het voedsellandschap in kaart brengt. In het najaar kun je weer afleveringen van ‘Als Warme Broodjes’ verwachten, die we in samenwerking met de Slow Food Youth Network organiseren. De eerstvolgende aflevering op 5 september gaat over: bier! Ook starten we met een nieuwe programmareeks over de regionale voedselvoorziening en relatie stad en omstreken. Meer info hierover volgt snel.

Je eigen groene reis door de stad

ZOMERTIP
Door de hele stad vind je bijzondere locaties die duurzame innovatie in de praktijk brengen. Een bezoek aan dit soort plekken inspireert en stimuleert om op een andere manier naar de stad te kijken. Tijdens de achtste aflevering van De Groene Reis door de Stad bezochten we op de langste dag van het jaar de Fruittuin van West, net onder de rook van Amsterdam. Tussen de rijen fruitbomen en de loslopende kippen waan je je even op het platteland van Frankrijk. Een welkom momentje van rust en misschien zelfs bezinning na maanden van stevige gesprekken in De Zwijger. En deze zomer kun je er o.a. kersen plukken!

Kijk nog meer teruglees verder en praat mee. Fijne zomer!