Pakhuis serveert: Potverdorie!

Op ieder potje past een deksel: het verhaal achter deze bijzondere groente- en fruitjam van weggegooide ingrediënten.
Reageer

De Amsterdamse buren Charlotte (45) en Joep (48) begonnen in 2015 met Potverdorie!. De twee deden vaak samen boodschappen, en hier zagen ze wat er allemaal werd weggegooid. Veel groenten en fruit verdwijnt in de prullenbak doordat ze de houdbaarheidsregels overschrijden of omdat ze er niet “mooi” genoeg uitzien. Daar moest wat mee gedaan worden vonden Charlotte en Joep: en zo ontstond Potverdorie! als tegengeluid voor de weggooicultuur. Bij Pakhuis de Zwijger vinden we dit een mooi initiatief, dus al gauw belandden de producten van Potverdorie! ook bij ons op de menukaart. 

De supermarkten bij Charlotte en Joep in de buurt waren vanaf begin af aan erg enthousiast en verzamelden de “afdankers” graag voor ze. Inmiddels werken er veel supermarkten mee en zijn Charlotte en Joep regelmatig bij het foodcenter te vinden om het groente en fruit dat niet langer geschikt is voor de verkoop op te halen.

Joep:

Eigenlijk zijn alle producten veel langer houdbaar dan er op de verpakking staat. Het fruit dat we ophalen is niet rot. Er zit soms een plekje op, maar dat kun je wegsnijden.

De “vangst van de dag” wordt zo snel mogelijk de keuken in gebracht om zo direct de houdbaarheid te verlengen. Op het begin deden ze dit allebei in hun eigen keuken, maar al vrij snel verplaatsten ze hun spullen naar een professionele keuken. Ondertussen worden de producten van Potverdorie! al bij meer dan 30 winkels verkocht.

Charlotte en Joep zijn altijd afhankelijk van wat er in de supermarkt wordt weggegooid. Dit zorgt elke keer voor nieuwe creaties en soms spannende recepten. Tot nu toe lukt dit telkens heel goed en verrassen ze elkaar steeds weer met alle lekkere combinaties die mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan aardbeienjam met roze peper, meloen-jam met wortel of bananen-tomatenchutney. Om de producten zo puur mogelijk te houden worden er geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen toegevoegd. En er wordt niet alleen maar jam gemaakt bij Potverdorie!: van het “ongeschikte” groente en fruit wordt ook stroop, chutney, soep of taart gemaakt. Bij ons in Pakhuis de Zwijger hebben we bijvoorbeeld een heerlijk broodje geitenbokpaté met een steeds wisselende compote op het menu staan. Potverdorie! Wat lekker!

Met Potverdorie! willen Charlotte en Joep een bijdrage leveren aan het tegengaan van de voedselverspilling en anderen er toe aanzetten dit ook te doen. Dus voordat je die oude bananen of druiven straks weggooit, bedenkt dan eerst dat je er ook een overheerlijke pot jam van kunt maken.

Over restvoedsel gesproken

Naast Potverdorie werken we met meer leveranciers en initiatiefnemers van producten die ontstaan zijn uit restvoedsel. Zoals Brouw Brood die met bierafval brood bakken. Maar ook De Tweede Jeugd die met oud brood als ingredient een lekker zompige en zoete bread&butter maakt. In ons eetcafé serveren we de Schiphol-gansbitterbal van de Keuken van het Ongewenst Dier en binnenkort gaan we waarschijnlijk ook samenwerken met InStock, het Amsterdamse initiatief dat voedselverspilling op de kaart zet.

Pakhuis serveert

In Pakhuis de Zwijger houden we ons bezig met innovatie en creatie in de stad, maar denken we ook na over alles wat te maken heeft met klimaatverandering, hernieuwbare energie, de circulaire economie en ons voedselsysteem. Daarom werken we in ook in onze keuken samen met duurzame leveranciers. Zo laten we onze bezoekers zien dat duurzaam eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en op heel veel verschillende manieren kan. In deze serie maak je kennis met de producten en leveranciers waar we mee werken. Zien we je snel in het café van Pakhuis de Zwijger?