Pakhuis serveert: de Koeckebackers

Wat bak jij er van? Dit is het verhaal achter onze koeken van de Koeckebackers.
Reageer

Kom je een lekker bakje koffie drinken in ons café? Dan krijg je daar tegenwoordig ook heerlijke koekjes bij. Sinds kort verkopen we koecken van de Koeckebackers, een koekenbar in de Baarsjes in Amsterdam. Koeckebackers maakt bijzondere handgemaakte koecken. En tegelijkertijd bieden ze jongvolwassen die – om wat voor reden dan ook – al een tijdje buitenspel staan een plek in onze maatschappij.

Joep Langen is oprichter van de Koeckebackers. Zijn idee ontstond in 2014 nadat hij lang in de economische sector had gewerkt. Hij kwam erachter dat hij eigenlijk niet echt iets toevoegde aan onze maatschappij en wilde iets totaal anders gaan doen. “Hoe kan het zijn dat er zo veel talentvolle mensen op de bank zitten die niet werken maar toch een hele waardevolle rol kunnen vervullen op de arbeidsmarkt?” Die vraag was de aanleiding voor “De Koeckebackers”. Op dit moment is er nog maar één Koeckebar in Amsterdam, maar Joeps ambitie is om uiteindelijk vijf bakkerijen te openen. Allemaal met hetzelfde concept.

Het ontwikkeltraject

Koeckebackers maken lekkere en verse koeken zonder troep. Maar er is nog een groter doel. De koekenbar biedt een ontwikkeltraject aan voor jongvolwassen die moeilijk aan het werk komen. Zo krijgen ook de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een plekje in onze maatschappij. De koeckebackers – de jongeren die hier werken – gaan driekwart jaar aan de slag waarbij workshops, reflectiemeetings en teamdagen een groot onderdeel van de werkervaring zijn. Hier leren ze bijvoorbeeld hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft en hoe je jezelf presenteert tijdens een sollicitatiegesprek. Op deze manier worden zij zich bewust van hun eigen gedrag, hun valkuilen, hun verlangens en hun angsten. Ze worden niet opgeleid tot bakker, maar tot zelfverzekerde werknemers en dit geeft hen nieuwe vaardigheden waarmee ze makkelijker een baan kunnen vinden. Na 9 maanden maken ze plaats voor anderen. “De koekjes zijn eigenlijk een bijproduct, de echte missie is mensen helpen.”

De Koecken

De koeken van de Koeckebackers zijn allemaal handgemaakt. Zo blijft de koek op zijn puurst. Hoewel het bakken niet het hoofddoel is, leren de Koeckebackers wel veel over het maken van de koeken, bijvoorbeeld over waar de specerijen vandaan komen en hoe ze een koek zo lekker mogelijk kunnen maken. De koeckebackers zijn op dit moment bijvoorbeeld ook bezig met het zoeken van een eigen akker waar ze spelt kunnen verbouwen. Samen met bakker Rob Sledders zorgen de koeckebackers elke keer weer voor nieuwe recepten en houden ze de kwaliteit van de koeken hoog.

We laten ons per week verrassen welke smaken er elke week binnen komen. Zo heb je kans om ‘de meest nostalgische koek’ met appel, kaneel en melkchocola tegen te komen of ‘de koeck met de meeste a’s’ met ananas, papaja en witte chocola. En er is zelfs ‘de duurzaamste koeck’, die wordt gemaakt van restanten en misbaksels van de andere koeken, met onder andere spelt en noten. Wat wil een mens nog meer?

Pakhuis serveert

In Pakhuis de Zwijger houden we ons bezig met innovatie en creatie in de stad, maar denken we ook na over alles wat te maken heeft met klimaatverandering, hernieuwbare energie, de circulaire economie en ons voedselsysteem. Daarom werken we in ook in onze keuken samen met duurzame leveranciers. Zo laten we onze bezoekers zien dat duurzaam eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en op heel veel verschillende manieren kan. In deze serie maak je kennis met de producten en leveranciers waar we mee werken.

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door: