Op staatsbezoek naar Portugal met het Koninklijk Paar

Programmamaker Charlot Schans is aanwezig bij het staatsbezoek naar Portugal in het kader van New Europe - Cities in Transition.
Reageer

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Marcelo Rebelo de Sousa van de Portugese Republiek van 10 tot en met 12 oktober een staatsbezoek aan Portugal. Naast Lissabon bezoekt het Koninklijk Paar ook Alverca, Sintra en Cascais. Zij worden vergezeld door o.a. de minister van Buitenlandse Zaken en onze programmamaker Charlot Schans.

Op dinsdagochtend 10 oktober ontvangt President Rebelo de Sousa het Koninklijk Paar met een welkomstceremonie bij het Mosteiro dos Jerónimos in Belém, Lissabon. Aansluitend verwelkomt de burgemeester van Lissabon, Fernando Medina, het Koninklijk Paar en vertrekken zij per tram naar de wijken Mouraria en Intendente.

In deze twee oude volkswijken van Lissabon zijn tijdens de economische crisis talloze initiatieven gestart om het lokale leef- en ondernemersklimaat te verbeteren. Een aantal projecten is aangesloten bij ons netwerk New Europe-Cities in Transition. Projectleider Charlot Schans neemt de Koning en Koningin mee en gaat in gesprek met de initiatiefnemers van een aantal van deze projecten. Zo brengen zij onder andere een bezoek aan Largo Residências, een voormalig leegstaande tegeltjesfabriek die is getransformeerd tot een boutique hostel. Deze sociale onderneming organiseert activiteiten voor de multiculturele gemeenschap van de wijk, en ondersteund met de opbrengsten uit toerisme het opknappen van vervallen panden.

Uiteraard brengen we van deze ontmoetingen uitgebreid verslag uit via onze online kanalen.