Het resultaat van de stromen door de stad

Een avond over veranderingen in de wereld van transport en logistiek in relatie met de haven en de stad. Herman Weeda van JAM Visual Thinking tekende mee.
Reageer

In samenwerking met Havenbedrijf Amsterdam organiseren we het nieuwe drieluik De Amsterdamse Haven. In drie afleveringen kijken we aan de hand van drie megatrends – energietransitie, circulaire economie en logistiek – naar de toekomst van de Amsterdamse Haven.

Op maandag 12 juni vond de derde bijeenkomst Stromen door de stad plaats in Pakhuis de Zwijger. Op deze avond kregen wij een beter beeld van de laatste trends binnen de wereld van logistiek en transport, zoals digitalisering en een veranderend consumentengedrag, en hoe deze ontwikkelingen invloed hebben op vervoerstromen in de regio Amsterdam. In het bijzonder keken we naar de stedelijke distributie. Door het gemak waarmee we op internet dingen bestellen, maar ook omdat we als stad groeien en flink aan het bouwen zijn, groeit het pakket-, goederen- en vrachtvervoer enorm in Amsterdam. Enerzijds is bevoorrading essentieel voor een stad, anderzijds willen we de leefbaarheid van de stad bewaken. We willen onze pakketjes online bestellen, snel in handen krijgen en terug kunnen sturen. Tegelijkertijd klagen we over de pakketbusjes in de stad.

Samen met het havenbedrijf, experts en het publiek werkten we aan de ontwerp-vraag hoe we verdere groei van vervoer mogelijk kunnen maken én tegelijkertijd de leefbaarheid en bereikbaarheid in de stad kunnen verbeteren. Om een beter beeld te krijgen nodigden wij Herman Weeda van JAM Visual Thinking uit om de stromen die vanuit de haven de stad in komen en vanuit de stad terug gaan naar de haven te schetsen. Letterlijk te schetsen.

Dit is het resultaat:

Toch iets meer uitleg nodig bij de tekening? Kijk hier de bijeenkomst terug: