Club van 750: Dit is Antoin Deul

De directeur van NiNsee en de Black Achievement Month verzorgt de Amsterdam 750 jaar lezing op 27 oktober.
Reageer

Hij groeide op in Amsterdam en studeerde Technische Scheikunde aan de UvA. In 1998 vertrok hij naar de Verenigde Staten van Amerika voor werk en keerde in 2010 terug naar Nederland. Als directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) en de Black Achievement Month heeft hij een scherp doel voor ogen: het slavernijverleden onderdeel maken van het collectief geheugen en de rijkdom en grote bijdrage van zwarte Nederlanders aan de samenleving over het voetlicht brengen.

Nu wordt de koloniale geschiedenis nog behandeld als een soort voetnoot bij de vaderlandse geschiedenis. Maar voor de Nederlandse geschiedenis is het slavernijverleden net zo belangrijk als de Tweede Wereldoorlog. Antoins ideaal is een slavernijherdenking die even belangrijk is als 4 en 5 mei. Met 1 juli als vrije dag voor iedere Nederlander.

Hoe mooi zou het zijn als we Amsterdam 750 jaar vieren in een nieuw iconisch museum dat symbool zal staan voor onze gedeelde geschiedenis en gezamenlijke toekomst.

Alles begint met erkenning van het verleden en daarvoor moeten meer verhalen over de slavernij worden verteld, aldus Antoin. Over hoe het was voor de tot slaaf gemaakten op de plantages, over hun leiders en hun helden. Het 750-jarige bestaan van Amsterdam moet deze verhalen ook vertellen, zo maken we het verhaal van Amsterdam compleet. Dat er honger is naar zulke verhalen en naar een breder narratief, inclusiever perspectief en positieve benadering van culturele diversiteit bleek vorig jaar bij de eerste editie van de Black Achievement Month. Het was een eclatant succes. Het enthousiasme was ongekend en het bruiste van de vele nieuwe talenten, wetenschappers, schrijvers, activisten, kunstenaars en architecten die ineens zichtbaar werden voor een breed publiek en met elkaar de verbinding zochten: de creativiteit, de esthetiek en het zwarte intellectuele discours waren diepgaand en vernieuwend.

Zwarte renaissance

Antoin spreekt dan ook van een zwarte renaissance. Door deze verhalen te vertellen zien we ook dat de zwarte geschiedenis niet is begonnen in de slavernij. De Black Achievement Month viert daarom de rijkdom van de zwarte Nederlandse cultuur en belicht de geschiedenis, kunst, cultuur en economie. Al deze verhalen dragen bij aan een meer inclusieve en rijkere viering van de 750ste verjaardag van Amsterdam. Hoe mooi zou het zijn als we dat kunnen vieren in een nieuw iconisch museum dat symbool zal staan voor onze gedeelde geschiedenis en gezamenlijke toekomst.