Charlot Schans begeleidt staatsbezoek aan Portugal

Koningspaar bezoekt getransformeerde achterstandswijken Mouraria en Intendente met onze programmamaker Charlot Schans.
Reageer

Lissabon was de afgelopen drie dagen in de ban van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ze bezochten onder andere de achterstandswijken Mouraria en Intendente, waar allerlei projecten lopen om de buurten leefbaarder te maken. Charlot Schans, initiatiefnemer New Europe – Cities in Transition en programmamaker bij Pakhuis de Zwijger, begeleidde het koningspaar langs de wijkinitiatieven. 

Na ontmoetingen met de president, de parlementsvoorzitter en de burgemeester hadden Willem-Alexander en Máxima een deel van de eerste dag van hun staatsbezoek ingeruimd voor een rondleiding door de oudste volksbuurten van Lissabon; Mouraria en Intendente. Het zijn achterstandswijken waar de laatste jaren veel in is geïnvesteerd om het lokale leef- en ondernemersklimaat te verbeteren.

Bij de wandeling door de buurt kreeg het koningspaar uitleg van Marta Silva. Zij is oprichter van Largo Residências, een oude tegeltjesfabriek waarin tot een paar jaar geleden een bordeel was gevestigd. Inmiddels is het een cultureel centrum met daarbij een goedlopend hotel, café, platenwinkel en fietsenmaker.

Dit is één van de projecten die is aangesloten bij het netwerk New Europe-Cities in Transition. Dit initiatief van Pakhuis de Zwijger wordt onder andere gefinancierd door het EU-Europe for Citizens Programme. De Koning en Koningin zijn in gesprek gegaan met de initiatiefnemers van enkele projecten en waren vooral benieuwd naar de mening van inwoners van de wijken.