Anders denken over bevolkingsgroei

Een terugblik op de Rutgers special 'Bevolkingscrisis: wereld onder druk'
Reageer

Wat hebben een historicus met een persistente anti-kinderwens, een milieufilosoof die zich uitspreekt voor mondiale rechtvaardigheid, een hoogleraar die ‘wicked problems in fragiele staten’ onderzoekt en een politicoloog met het onderwerp bevolkingsgroei te maken? Alles, bleek tijdens de Rutgers Special in Pakhuis de Zwijger, Bevolkingscrisis: wereld onder druk.

Een aantal anders-denkenden het thema bevolkingsgroei op de kaart laten zetten, dat was het doel van deze kick-off in Pakhuis de Zwijger, de eerste in een reeks publieksbijeenkomsten van Rutgers. Want ook al zien zij en hun vakgenoten de noodzaak van dit onderwerp in, staart de rest van de wereld zich enkel blind op migratie en klimaatverandering -zonder zich te realiseren dat bevolkingsgroei een cruciale rol speelt binnen én buiten deze processen.

Wat staat er dan op het spel?

De urgentie van dit vraagstuk ligt met name in de dynamiek rondom bevolkingsgroei, stelt Rutgers-directeur Ton Coenen. Want bevolkingsgroei (zeker in nog opkomende landen) zet niet alleen druk op economieën, gezondheidsvoorzieningen, het milieu en de toegang tot onderwijs, maar is ook nauw verbonden met migratie (met name binnen de regio zelf). Cruciaal in het aanpakken van dit vraagstuk is het actief betrekken van jongeren, aldus CHOICE-vertegenwoordiger Jannemiek Evelo: de jongeren van nu dragen immers niet alleen bij aan de bevolkingsgroei van morgen, maar zijn ook degenen die met de gevolgen te maken krijgen.

Rechtvaardigheid vs het milieu?

A technological fix won’t save us, stelt de eerste anders-denker, milieufilosoof Marc Davidson. Want hoe groter de wereldbevolking, hoe moeilijker het wordt om én het milieu te redden én mondiale rechtvaardigheid te bereiken. Het is dan ook tijd om in actie te komen, volgens Davidson, want zonder het beperken van bevolkingsgroei (in alle delen van de wereld!), gaat het klimaat het niet redden.

Lees hier het betoog van Marc Davidson terug.

Heilig huisje van geboortebeperking

Met volle kracht trapt historicus Geerten Waling daarom ook tegen één van de laatste taboe onderwerpen van deze tijd: het heilige huisje van geboortebeperking. Juist in Nederland is dat hoognodig, meent Waling, want in het land waar de koplopers van gezinsplanning vandaan komen wordt voortplanting nog altijd als een soort (seculiere) religie verdedigd.

Lees hier het gehele betoog van Geerten Waling terug.

Bevolkingsgroei als ‘wicked problem’

Nee, conflicten worden niet veroorzaakt door bevolkingsgroei, begint hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst, maar het blijkt het wel één van de wicked problems te zijn die vaak voorkomen in fragiele staten. Het aanpakken van bevolkingsgroei draagt daarom ook bij aan stabiliteit in de wereld.

 

 

Belangrijkste leugen van nu

Tot slot opent student politicologie Kiza Magendane de publieksdiscussie, door een aantal aannames op zijn kop te zetten: wanneer is iets ‘overbevolkt’? Wie bepaalt dat iets overbevolkt is? En wie bepaalt dat overbevolking een probleem, of zelfs een crisis is? Trouwens.. hoort dit debat eigenlijk niet in Congo plaats te vinden (34,7 mensen/km2), in plaats van in Nederland (409 mensen/km2)?

Lees hier het (aangescherpte) betoog van Kiza Magendane terug.

What’s next?

Baal je dat je deze mooie bijeenkomst hebt gemist en/of wil je nóg meer weten over de urgentie en gevolgen van (en oplossingen voor) bevolkingsgroei? Verdiep je dan in het online kennisdossier rondom bevolkingsgroei van Rutgers, blijf up to date via hun Facebook pagina en bezoek de volgende Rutgers-bijeenkomsten in Nijmegen en Groningen.

Getekend verslag

De prachtige visuele verslaglegging van de avond werd verzorgd door de makers van Getekend Verslag. Zie hier het gehele verslag: