Amsterdam is Europese hoofdstad van innovatie

Bid maakt Amsterdam tot European Capital of Innovation ("iCapital") 2016
Reageer

Amsterdam is vandaag door de Europese Commissie uitgeroepen tot Europese hoofdstad van innovatie in 2016. Daarmee troefde de hoofdstad acht andere steden af, waaronder Eindhoven. Met de prijs verdient Amsterdam een geldbedrag van 950 duizend euro.

i-capital-posterEU commissaris Carlos Moedas:

Amsterdam verdient het volledig om onze hoofdstad van innovatie te zijn. Maar de concurrentie was fors en alle steden die meedongen naar deze prijs zijn lichtende voorbeelden van hoe steden innovaties gebruiken om te verbeteren hoe mensen leven en bedrijven werken’.

De prijs is in 2014 in het leven geroepen door de Europese Commissie om stedelijke innovatie aan te moedigen. In juli 2015 meldden 36 steden met meer dan 100 duizend inwoners zich aan voor de titel. Naast Amsterdam, Eindhoven, Turijn en Parijs schopten Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford en Wenen het tot de finale. Amsterdam volgt Barcelona op als innovatiehoofdstad.

Pakhuis de Zwijger als voorbeeld voor innovatie

Het bid, dat geschreven werd samen met onder andere Waag Society de gemeente AmsterdamAmsterdam Economic BoardAMS institute en Kennisland geeft de kracht aan van het Amsterdamse ecosysteem. In een zin draait dit ecosysteem om embracing a bottom-up approach based on smart growth, startups, livability and digital social innovation. Deze aanpak wordt geroemd en zo wordt bijvoorbeeld het aanstellen van een CTO bij de gemeente genoemd als voorbeeld van innovatie. Markku Markkula, voorzitter van het Comité van de Regio’s roemt daarnaast de kracht van de Stadmakersbeweging als hij zegt:

This Award is all about speeding up change: we must encourage cities and regions to tackle burning societal challenges by jumping on the innovation train and spreading bottom-up experiences.

Het is een mooi compliment voor de Stadmakers die met hun kleinschalige praktijken veelal starten vanuit hetzelfde gevoel van urgentie waarop van bovenaf geagendeerd wordt.