Hoe staat de Nederlandse klimaatbeweging ervoor? Nu het vijf jaar geleden is dat een vijftienjarig meisje uit Stockholm miljoenen mensen wereldwijd inspireerde, maken we de balans op met meerdere hoofdrolspelers. De A12-blokkades, de gewonnen rechtszaken tegen Shell en de Nederlandse staat, de grootste klimaatmars ooit, de aankondiging van pensioenfonds ABP te stoppen met fossiele investeringen a 15 miljard: successen te over en toch is het nog altijd wachten op de radicale veranderingen waar de wetenschap om schreeuwt. Welke lessen moeten we trekken uit de afgelopen vijf jaar en wat zal er de komende vijf jaar moeten gebeuren om het tij te keren?

Over de sprekers

Peter van Dam kan de ontwikkelingen van de klimaatbeweging als Universitair Docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam als geen ander duiden. Peter focust zich in zijn onderzoek op de ontwikkeling van sociale bewegingen en analyseert hoe mensen dachten, actievoerden en onderhandelden over milieu en klimaat. Peter zal deze avond de groei van de klimaatbeweging in historisch perspectief plaatsen.

Pippi van Ommen was vanaf het begin betrokken bij de Nederlandse tak van Extinction Rebellion, waarvan ze nationaal coördinator werd in 2021. Ook werkte ze voor een milieuorganisatie in de Filipijnen en voor Milieudefensie. Inmiddels heeft ze een stichting opgezet die Deep Canvassing als core business heeft.

Chautuileo Tranamil heeft wereldwijd gewerkt met grassroots gemeenschappen, met name inheemse volkeren. Als Mapuche-Pewenche zet ze zich in voor het welzijn van inheemse gemeenschappen over de hele wereld. Ze is mede-oprichter van Aralez en mede-oprichter van Indigenous Liberation.

Jesse van Schaik is de mede-oprichter van Fridays for Future Nederland. Ze was 14 toen ze Greta Thunberg zag spijbelen en dacht: dat kan ik ook. Ze ging in haar eentje met een bordje in Den Haag zitten en bracht in de maanden daarop met Fridays for Futrure duizenden scholieren op de been. Inmiddels is ze scholier-af en betrokken bij onder meer Extinction Rebellion en Greenpeace.

Hiske Arts is campaigner bij FossielVrij Nederland. Zij zet zich in om geldstromen te verleggen van fossiel naar duurzaam. Eerder was zij cöordinator van de ABP Fossielvrij-campagne die het grootste pensioenfonds van Europa zover kreeg om maar liefst 15 miljard aan investeringen uit fossiele bedrijven heeft te halen. Nu richt ze haar pijlen op ING.

Peer de Rijk is campaigner bij Milieudefensie en werkte mee aan de gewonnen klimaatzaak tegen Shell waardoor het grootste oliebedrijf van Europa hun totale uitstoot drastisch moet verminderen. Met deze historische overwinning op zak zet hij nu 29 andere grote vervuilers zoals ING, Tata Steel en Friesland Campina onder druk om Paris-proof te worden. Peer is al sinds zijn veertiende actief in de klimaat- en milieubeweging en was eerder directeur van Wise Nederland.

Dion Huidekooper is net begonnen als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, waarmee hij de stem van jongeren in het klimaatdebat vertegenwoordigd namens meer dan vijftig jongerenorganisaties. Hiervoor was hij vijf jaar werkzaam op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, eerst als woordvoerder Energie en later als woordvoerder Klimaat in het team van minister Rob Jetten.

Niels Debonne is universitair docent ecologische geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is daarnaast na lang wikken en wegen ook als activist betrokken bij onder meer Scientists Rebellion, een groep wetenschappers verbonden aan Extinction Rebellion. Zo staat hij de ene dag voor de klas en de andere dag, zoals ook de dag na dit programma, op de A12.

Frederike Berendsen is multi-instrumentalist, componist en mede-oprichter van de Nederlandse tak van Music Declares Emergency. Dit is een internationaal platform en community die de invloed van muziek en muzikanten wil inzetten voor de klimaatbeweging. No music on a dead planet: die boodschap dragen artiesten als Froukje, Shishani en Merol uit, in het kielzog van onder meer Billie Eilish. Feredrike schreef recent samen met Anna Sylvia het nummer Over Morgen dat ze op de A12 zingen op 9 september.

Anna Sylvia is songwriter en vocalist. Haar muziek is elektronisch met een eigenzinnige, avontuurlijke sound. Als medeoprichter van MDE Nederland ontfermt Anna zich over het team, mede-ontwikkelde de klimaat mediatraining voor artiesten en draagt bij aan nieuwe samenwerkingen en lopende projecten van de organisatie.

Julian Bohn is een veelzijdige Duitse pianist, componist en muziekproducer, actief in diverse genres zoals elektronische pop en jazz. Hij heeft internationaal getourd, opgetreden op grote radiostations en bracht onlangs zijn debuutalbum “Feels Like Home” uit. In 2021 was hij medeoprichter van Music Declares Emergency NL, waar hij zich bezighoudt met communicatie, het bereiken van artiesten en samenwerkingen in de industrie.