In De geur van bruine bonen, het eerste deel van een naar feuilletonromans opgezette tweeluik, staat het leven van Ilse Madrettor centraal. Zoals zovelen verliet ook haar moeder Suriname rond het uitroepen van de onafhankelijkheid. Ilse blijft achter bij haar grootmoeder in Paramaribo. Dat verandert wanneer Anita Madrettor, Ilses moeder, moeite krijgt alle ballen in haar nieuwe gezin in de lucht te houden. Ilse wordt naar Nederland ‘gehaald’, waar ook haar oom Frank, de jongste broer van haar moeder en de belangrijkste persoon in haar leven, woont.
Wanneer Jan, de boezemvriend van Ilse, ruim dertig jaar later, tijdens een etentje met haar en zijn nieuwe vriend, over het drugsverleden van Frank begint, raakt Ilse in een crisis.
Tijdens het programma, gemodereerd door Guilly Koster, zal Henna Goudzand Nahar ingaan op het boek, samen met haar redacteur Peter de Rijk en columniste Nellie Bakboord. Boris Dittrich (senator Eerste Kamer, bekroond schrijver en actief in meerdere Surinaams- Nederlandse organisaties) zal het boek in ontvangst nemen en reageren op de onderwerpen die aangesneden worden. Amber Nijman brengt tussendoor een lied.
Boris Dittrich (1955) is vroeger advocaat in Amsterdam geweest, rechter in Alkmaar en Tweede Kamerlid voor D66. Van 2007 tot 2018 was hij een van de directeuren van Human Rights Watch, gespecialiseerd in de rechten van LHBTI-ers over de hele wereld. Hij werkte vanuit New York en Berlijn. Sinds 2019 is hij senator in de Eerste Kamer. Daarnaast is hij auteur. Zijn boek W.O.L.F. is een thriller over vreemdelingenhaat in Duitsland en werd uitgeroepen tot beste Nederlandse thriller van 2016. Zijn laatste roman ‘Terug naar Tarvod’ (2020) is een coming of age verhaal van een jonge man die verliefd wordt op een andere man. Dittrich is o.a. ambassadeur van de Johan Ferrier Stichting en het Surinaamse LHBTI netwerk PAREA.
Nellie Bakboord (1954) begon in 2005 als columniste bij de De Ware Tijd, een van de grootste dagbladen in Suriname. Tegelijkertijd werd zij columniste bij de Caribische site van de Wereld Omroep. Al een aantal jaren behoort zij tot de vaste columnisten van de Suriname Jaarkalender. Hiernaast schreef ze het theaterstuk ‘Marlene’. In 2019 verscheen eerste boek: Aaybaya. Een bundeling van haar columns.
Amber Nijman (1992) is geboren te Amsterdam. Sinds 2007 zingt zij met name jazz, bossanova en salsa op verschillende binnen- en buitenlandse podia. Het liefst gaat ze op zoek naar sounds waarbij de grenzen tussen genres vervagen en er nieuwe kunnen ontstaan. Een eigen geluid creëert ze tijdens geïmproviseerde optredens en jamsessies. Mooie muziek ontstaat, zegt ze, waar chemie tussen muzikanten is, niet alleen waar hard gerepeteerd wordt.